Een voorspelbaar Scrum team zorgt voor energie

Een voorspelbaar Scrum team zorgt voor energie

Voorspelbaar worden als team is een belangrijke stap om vertrouwen te wekken bij klanten. Dat zorgt voor minder druk en daarmee positieve energie. Maar hoe word je voorspelbaar?

Bij Procurios gebruiken we Scrum. Wat dit precies inhoud kun je lezen in de blogpost van Tim.

Een team is meer dan een groepje mensen

Met Scrum werken we in een multidisciplinair team. Dat betekent dat het team alle kennis en kunde heeft om aan het eind van iedere sprint een stukje werkende software op te leveren. Als één van van vijf Scrum Masters zorg ik ervoor dat zo’n team hun werk zo goed mogelijk kan doen met behulp van de Scrum-methode.

Zo’n Scrum-team is meer dan een groepje mensen dat toevallig aan hetzelfde werkt. Ze moeten met elkaar kunnen lezen en schrijven en elkaar volledig kunnen vertrouwen, want als team ben je met z’n allen verantwoordelijk voor wat er gemaakt wordt.

Voorspelbaar worden als team is een belangrijke stap vooruit. Het zorgt voor energie in het team en helpt vertrouwen bouwen bij stakeholders.

Zonder vertrouwen ontstaat er druk

Onze ervaring is dat klanten wat sceptisch zijn over het kopen van onze tijd en ons oplossendvermogen in plaats van een vaste oplossing. Er zal door een team dus het vertrouwen moeten worden geschapen dat wij als team het beste doen wat we kunnen om het probleem van de klant op te lossen. Als dat vertrouwen er niet is, kan dat zorgen voor druk op het team.

Als een team druk ervaart, ontstaat er stress, worden er bochten afgesneden en wordt er te weinig gecommuniceerd. Ook is er de neiging om terug te vallen in oude gewoontes en het Scrum-proces te vergeten. Er wordt bijvoorbeeld aan veel dingen tegelijk gewerkt of er wordt te weinig tijd besteed aan het accepteren en afronden van oplossingen. Daarom wil je een team dat weinig tot geen druk ervaart.

Voorspelbaar zijn zorgt voor vertrouwen en nieuwe energie

Door als team voorspelbaar te zijn, kun je het vertrouwen van de klant winnen omdat die dan weet waar hij van op aan kan. Daarmee gaat de druk er vanaf en dat zorgt voor positieve energie binnen het team. Deze energie zorgt er ook voor dat het team voorspelbaar blijft.

Ga opzoek naar wat je nu onvoorspelbaar maakt

Maar hoe word je voorspelbaar? Door voortgang te meten en gemiddeldes bij te houden kun je gaan voorspellen op basis van het verleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De hoeveelheid items (Stories) en ingeschatte punten (Story Points) die in de sprint gedaan zijn ten opzichte van het door het team voorspelde aantal.
  • Het aantal Story Points ten opzichte van andere sprints door het team.
  • Het aantal weken of dagen dat het duurt om een Story af te krijgen ten opzichte van andere Stories.

Door als team opzoek te gaan naar hoe deze waardes constant gehouden kunnen worden kun je voorspelbaar worden. Dat zou ertoe aan kunnen sporen om Stories kleiner, overzichtelijker en daardoor beter in te schatten te maken. Misschien helpt het om Stories die onduidelijk zijn of nog wachten op externe input niet in de sprint toe te laten, om de uitkomst stabieler en dus voorspelbaar maken. Ga op zoek naar wat zorgt voor te grote afwijkingen van de gemiddeldes en kijk of die weg te nemen zijn. 

Door de voorspelbaarheid van het team te verhogen kan de druk er af en kan het team vol energie verder met het oplossen van problemen, samen met de klant.

Leave a comment...

Leave a comment

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.