Procurios unconference

Procurios unconference

Vorige week was de jaarlijkse Procurios unconference. In gesprekken met andere ontwikkelaars wordt vaak gevraagd naar wat wij doen om 'bij' te blijven. Meestal vertel ik dan over onze lightning talks en bezoeken aan conferenties zoals PHPBenelux en Fronteers, omdat dat dingen zijn die mensen kennen. Ze weten dan wat ik bedoel. Wat ik daardoor vaak vergeet te noemen is onze unconference, terwijl die nu juist zo belangrijk is!

Unconference

Voor wie niet weet wat een unconference is: het is een bijeenkomst waarbij de deelnemers pas tijdens de bijeenkomst de inhoud bepalen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van "Open Space Technology" (OST). Naast een aantal criteria en gebruiken bepaalt OST een aantal principes en één wet:

 1. Wie er ook komt, het zijn de juiste mensen.
 2. Wanneer het ook begint, het is de juiste tijd.
 3. Waar het ook is, het is de juiste plek.
 4. Wat er ook gebeurt, het is het enige dat kon gebeuren (dus wees bereid om verrast te worden!).
 5. Wanneer het afgelopen is, is het afgelopen (binnen een sessie).

De enige wet is de "Law of two feet": Wanneer je tijdens een sessie merkt dat je niets meer leert en niets meer bijdraagt, gebruik je je twee voeten en ga je ergens anders heen.

Omdat de eerste twee keer dat we zo'n unconference hielden mensen soms sessies misten door principe 2 en 3 houden we nu wel een schema aan waar plaats, begin- en eindtijd in staan aangegeven. Maar tijdens de dag is het geen probleem om het schema, waar nodig, aan te passen.

Waarom?

Wat begon als een unconference voor (backend-)ontwikkelaars, groeit nu langzaam uit naar een unconference voor de gehele organisatie. De unconference biedt de mogelijkheid om buiten de context van je dagelijkse werk (we zoeken het liefst een locatie met veel buiten en natuur) met je directe, en minder directe, collega's over onderwerpen te praten waar je normaal niet de tijd of rust voor hebt. Vaak zoeken we op zo'n dag naar oplossingen voor problemen in ons product of in onze organisatie en proberen we te ontdekken waar we vooruit kunnen en kunnen innoveren.

Om je een idee te geven zijn dit een aantal onderwerpen die afgelopen keer behandeld zijn:

 • Hoe kunnen we rechten (privileges) eenvoudiger maken?
 • We gebruiken veel open source, en willen ook iets terug doen voor de community. Hoe pakken we dat aan?
 • Hoe kunnen we zoveel mogelijk met echte gebruikers testen?
 • Er zijn steeds meer gebruikers van buiten Nederland, wat moeten we doen om, bijvoorbeeld, om te gaan met andere tijdzones?

Omdat we minimaal twee dagen met elkaar op pad zijn, leer je je collega's ook nog eens op een andere manier kennen. Zo ontdek je wie niet tegen zijn verlies kan bij een spelletje en wie er duidelijk koffie nodig heeft tijdens het ontbijt om 8 uur 's ochtends ;). Misschien is dat nog wel de beste reden om dit te organiseren.

1 comments

 1. Michiel de Wit Michiel de Wit Wrote on 27 juli 2016 om 18:22:08

  Wat leuk dat de traditie voortleeft!

Leave a comment...

Leave a comment

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.