Modelleren kun je leren

Modelleren kun je leren

Sinds kort ben ik echt bezig met Object Oriented Programming. Daarvoor was ik vooral bezig met code werkend krijgen. Voor een klant zijn wij met mijn team bezig om een online “mijn” omgeving te maken. Waarbij o.a. een OAuth-koppeling om de hoek kwam kijken. Ik wil jullie graag meer vertellen over hoe wij modelleren en code aan de praat krijgen.

Zoals gezegd is modelleren nieuw voor mij. Ik wil dan ook eerst dat het werkt. In het begin van de sprint zijn ik en mijn dev-teamgenoot dan ook vooral bezig met aan de praat krijgen van de applicatie. Zelf begin ik het liefst aan het einde. Hiermee bedoel ik dat ik begin met het tonen van het beoogde eindresultaat. Het is natuurlijk de bedoeling dat de gebruiker een actie uitvoert om tot het resultaat te komen, bijvoorbeeld door een formulier in te vullen. Ik maak dan het formulier, vul het in en klik op “Versturen”. Uiteraard zal er een actie moeten volgen op het verzenden van het formulier en dus voeg ik de actie toe. Uiteindelijk kom je op een punt dat het formulier verzonden wordt en via de OAuth bij een webservice terecht komt  – de code werkt.

Maar code die werkt vertelt niet altijd het hele verhaal. Ik weet wel wat het doet en waarom, en met een beetje geluk begrijpt mijn team het ook nog. Maar het is zomaar mogelijk dat een andere dev-collega mijn keuzes niet begrijpt en eventuele problemen niet kan oplossen.

Om dit te voorkomen laat ik door middel van refactoren meer van het klantdomein terugkomen in de code. Eén van de manieren die ik gebruik is het hernoemen van methods zodat ze beter omschrijven wat ze veranderen. Stukken code die een eigen responsibilty hebben extraheer ik naar eigen objecten. Uiteindelijk modelleer ik in code uit hoe ik de werkelijkheid zie. Naast dat de code werkt, is het ook overzichtelijk en leesbaar.

Modelleren kun je leren. Waar ik het vroeger vooral belangrijk vond dat de code deed wat het moest doen, vind ik het nu belangrijker dat mijn collega’s begrijpen wat de code hoort te doen. En uiteindelijk word ik niet lastig gevallen tijdens mijn vakantie omdat mijn code toch net niet helemaal doet wat het zou moeten doen.

Leave a comment...

Leave a comment

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.