Procurios Developer Blog: Blogposts

De terminologie van ES-CQRS

De terminologie van ES-CQRS

Eén van de uitdagingen bij het in gebruik nemen van Event Sourcing (ES) en Command Query Responsibility Segregation (CQRS) is dat er nog geen gevestigde terminologie is. De uitleg die je wel kunt vinden, is regelmatig te vaag om er met iedereen over te praten.

Afgelopen woensdag waren (bijna) alle Procurios-ontwikkelaars bij een ES-CQRS workshop, gegeven door FourScouts. Bij FourScouts hebben ze veel ervaring met het gebruik van ES-CQRS, in veel verschillende projecten en contexten. Ze hebben daarbij een redelijk evenwichtig beeld gekregen van termen en de betekenis die anderen in de praktijk aan die termen geven.

Lees meer over "De terminologie van ES-CQRS"

Super sticky

Super sticky

Post-its zijn (na de laptop) misschien wel onze meest gebruikte tool. Op onze glass boards, tijdens brainstorms, retrospectives en bij event storming - er gaat geen dag voorbij zonder dat we briefjes schrijven.

Wel zo fijn als die briefjes ook netjes blijven hangen. En niet al te idioot veel verkleuren. Daarom hebben we als experiment een tijdje met 3M Super Stickies gewerkt, in plaats van de huismerkplakkers van de lokale kantoorboekhandel.

Lees meer over "Super sticky"

Refactoring

Refactoring

Onlangs heb ik hét boek over Refactoring gelezen, namelijk Refactoring: Improving the Design of Existing Code van Martin Fowler. Dat wil zeggen, ik heb alle hoofdstukken gelezen die de basis leggen voor de refactorings verderop in het boek. Het grootste deel van het boek bestaat namelijk uit een catalogus van refactorings en is zeer geschikt als een naslagwerk: eentje dat vanaf nu dichtbij ligt tijdens mijn werk.

Lees meer over "Refactoring"

Procuriosdagen voor toegankelijkheid

Procuriosdagen voor toegankelijkheid

Recentelijk heb ik een aantal dagen besteed aan het verbeteren van onze back-end op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. Ik heb hiervoor een aantal zogenaamde Procuriosdagen ingezet. In deze blog leg ik kort uit wat dit zijn, om vervolgens iets te vertellen over online toegankelijkheid en de verbeteringen die ik heb doorgevoerd.

Lees meer over "Procuriosdagen voor toegankelijkheid"

Modelleren kun je leren

Modelleren kun je leren

Sinds kort ben ik echt bezig met Object Oriented Programming. Daarvoor was ik vooral bezig met code werkend krijgen. Voor een klant zijn wij met mijn team bezig om een online “mijn” omgeving te maken. Waarbij o.a. een OAuth-koppeling om de hoek kwam kijken. Ik wil jullie graag meer vertellen over hoe wij modelleren en code aan de praat krijgen.

Lees meer over "Modelleren kun je leren"

Three event storming workshops - a report

Three event storming workshops - a report

Since we learned of event storming at Procurios it felt like an interesting tool to me. Several teams started experimenting and using it for two main reasons. Getting to know the customers business and helping the customer realise that their business is much more complex than they always assumed.

To help everyone in the company understand what we mean when we talk about event storming Pim and I organised a series of three workshops open to any employee. Bonus? I got three free tries at facilitating and learned loads.

Lees meer over "Three event storming workshops - a report"

Daemons in PHP

Daemons in PHP

Wij gebruiken PHP niet alleen voor webrequests maar wij hebben ook daemons draaien die voor ons bepaalde taken uitvoeren. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan een server die achtergrondtaken start, maar deze keer wil ik graag vertellen over onze gearman-manager daemon.

Lees meer over "Daemons in PHP"

Case-only renaming with Git

Case-only renaming with Git

A case-only rename of a file (eg. readme.md => README.md) can turn out to be very annoying. If all developers working on your codebase use a case sensitive file system, stop reading and celebrate. Case-only renames are like any other rename and you’ll be fine.

Lees meer over "Case-only renaming with Git"